Saab:s rekonstruktör Guy Lofalk. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Saab

100 miljoner för rekonstruktion

Advokaten Guy Lofalk och det team på som mest 20 medarbetare från advokatbyrån Roschier som arbetade med att rekonstruera Saab fick ett arvode på över 100 miljoner kronor, enligt uppgifter till Svenska Dagbladets näringslivsbilaga E24.

Om man utgår från att 129 arbetsdagar lades ned under den tid Saab rekonstruerades, mellan den 20 februari och 20 augusti i år, blir det ett genomsnittligt timarvode på 4 800 kronor per biträdande jurist eller advokat.

– Det är ett högt arvode för svenska förhållanden, men det var ett stort uppdrag och ansvar och enligt amerikansk norm är det ju ett okej arvode, säger en branschkännare som vill vara anonym, till E24.

Ett team bestående av fem jurister vid Roschier biträdde också Saab när man sålde verktyg till BAIC. Hur mycket den rådgivningen var värd är inte känt. Försäljningen inbringade enligt medieuppgifter 1,3 miljarder kronor av BAIC.

E24 har sökt Guy Lofalk för en kommentar. Han avböjer dock att kommentera uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista