Bilindustrin

Learfacken hoppas på ny ägare

Efter varslet på Lear Corporation i Trollhättan som vi kunde berätta om i går, där nästan all personal hos bilsätestillverkaren varslas om uppsägning, 119 av 130 anställda, är stämningen dämpad bland personalen.

Läs mer:  (4 januari)

– Beskedet inte kom som en överraskning med tanke på hur situationen är på Saab. Men att det givetvis är väldigt tråkigt, säger Ulf Holmeby, ordförande för Unionen på Lear i Trollhättan.

Dödsstöten kom efter flera stora neddragningar de senaste åren. 2004 jobbade 450 personer på Lear i Trollhättan. Läggs Lear i Trollhättan ner försvinner koncernen helt från Sverige, tror Ulf Holmeby.

– Det enda som kan rädda jobben är om Saab får en ny ägare. Då dras förmodligen varslen tillbaka. Några nya kunder tror jag inte går att hitta, suckar Ulf Holmeby.

Hoppet om en ny ägare lever fortfarande eftersom GM har sagt att man tittar på alla bud som kommer in. Enligt holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars har GM satt den 7 januari klockan 23, svensk tid, som deadline för att ta emot slutliga bud på Saab.

66 av de varslade är metallare. Tonnie Andersson, ordförande i IF Metall, Norra ÄLvsborg, blev inte förvånad även om han tycker att varslet kom väl fort:

– Man önskar att de kunnat ha lite mer is i magen. Man har sagt från GM att man ska göra en ordnad nedläggning. Alla nedläggningar är väl ordnade, säger han.

Han tror inte att det blir en nedläggning som går över en natt och hoppas på att det kommer att vara en del verksamhet kvar.

– Det är en process under en längre tid skulle jag tro, säger Tonnie Andersson.

Lear Corporation är en världsomspännande koncern med verksamhet i 36 länder och ungefär
75 000 anställda. Bolaget utvecklar och tillverkar bilsäten samt el- och elektronik till bilindustrin.

Elin Fredriksson
elin.fredriksson@sr.se
Jimmie Schewenius
jimmie.schewenius@sr.se
0522-67 00 00 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".