Husain Ahmed har en arbetsgivare som går in och betalar. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst
Vård och omsorg

Sjukdomsbegreppen är oklara

Nu i januari mister cirka 2 300 personer i Västra Götaland sin sjukpenning på grund av den nya tidsbegränsningen för sjukskrivning. Samtidigt mildras reglerna något, men vad de nya bestämmelserna egentligen innebär, det vet man inte ens säkert på Försäkringskassan.

Den som har en allvarlig sjukdom ska kunna undantas från reglerna. Det gäller också om försäkringskassan bedömer det som oskäligt att pröva den sjukskrivnes arbetsförmåga på den vanliga arbetsmarknaden. Men det gäller att definiera vad de här begreppen betyder.

– Det är ju svårt att veta och vi håller på nu och ska ge ut riktlinjer till våra handläggare nästa vecka, vi håller på att tolka det, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Den så kallade rehabiliteringskedjan för sjukskrivna innebär att man kan få full sjukpenning i högst ett år. Den som fortfarande är sjuk efter ett år kan ansöka om en lägre ersättning i ytterligare ett och ett halvt år, men sedan är det stopp.

Från och med januari är dessa personer hänvisade till Arbetsförmedlingen och ytterligare tre månaders utredning, så kallad arbetslivsintroduktion. Under den tiden har de rätt till en ersättning som grundar sig på deras tidigare inkomst.

Husain Ahmed är en av dom som förlorar sin sjukpenning i januari. På grund av en svår ledsjukdom har han varit sjukskriven från sitt arbete som sjuksköterska i tre år, och han väntar på en operation av sin fot.

När vi träffade honom i december visste han inte hur han skulle klara att försörja sin familj efter årsskiftet. Nu har hans situation löst sig tillfälligt, genom att hans arbetsgivare går in och betalar.

– Dom ville ju vara såpass humana, arbetsgivaren är det men Försäkringskassan är inte det. Men det är ju bara en tillfällig lösning, så jag måste hitta jobb ändå, säger Husain Ahmed.

Marie Wenger
marie.wenger@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".