Saab

Manifestation mot nedläggning

Saabentusiaster både från USA och Kanada samlas klockan 19:00 i kväll svensk tid i Detroit för att protestera mot GM:s beslut att avveckla Saab.

Samtidigt planeras manifestationer från Saabvänner på många platser runt om i Europa söndagen den 17 januari.

– Vi hoppas få ihop 500 Saabar som börjar köra från Saabmuseet, säger Claes Robertsson ordförade för Saab Turbo Club, då skulle det bli en mil med bara Saabbilar.

Och budskapet till GM är: Sälj Saab!

Och en av dom tänkbara köparna är fortfarande holländska Spyker Cars vars vd Viktor Muller för AOL Cars avslöjar lite fler detaljer hur han har tänkts sig Saabs närmsta framtid.

Det handlar då om att rulla ut flera nya modeller med 9-5 först som redan börjat byggas. Om cirka ett år skulle Saab 9-4 X komma ut och den skulle då som tidigare planerat byggas av GM i Mexiko. Sedan skulle det ytterligare något år senare vara dags för en ny 9-3:a.

Däremot tror inte Viktor Muller på en något mindre Saabmodell som ibland kallats 9-1. Istället skulle han gärna bygga Saabs konceptbil som kom 2006 och kallades Aero X.

Och Spykerbilarna skulle också tjäna på samarbetet genom att till exempel använda Saabs fyrhjuldrift och framför allt säljas hos Saabs återförsäljare runt världen.

Men från GM:s sida är det tyst och Claes Robertsson hoppas det fortfarande går att påverka biljätten att sälja Saab:

– Vi vill inte tro att det att hoppet är ute för Saab och ju fler evenemang och viljeyttringar som sker ute i världen ju svårare blir det för GM att förbise det här.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".