Saab

Hägglund vill veta mer om Spyker

Det krävs mer än ett charmigt yttre. Det säger statssekreteraren Jöran Hägglund om Saab-spekulanten Spyker Cars.

I början av nästa vecka åker en delegation från den svenska regeringen, med statssekreterare Jöran Hägglund i spetsen, till bilsalongen i Detroit. Men de åker inte för att titta på nya bilmodeller utan för att träffa ledningarna för General Motors och Ford.

Hägglund vill bland annat få klarhet i att GM har all kunskap de behöver, att det inte finns några missförstånd om till exempel processen när det gäller lån från Europeiska Investeringsbanken, EIB.

Enligt flera källor har GM satt den 7 januari, alltså i morgon, som ett slutdatum för nya bud. Spyker Cars deklarerade ju redan två dagar efter GM:s beslut den 18 december om nedläggning av Saab att man lagt ett nytt bud. Amerikanska Merbanco har däremot inte bekräftat uppgifter om ett nytt bud.

Jöran Hägglund säger till TT att GM sagt att om man ska sälja måste man vara säker på att affären håller -och att man har lärt sig läxan av Saturn och Hummer, säger Jöran Hägglund.

Den svenska statens granskning av Spykers ekonomiska styrka hade kommit en bit på väg när GM fattade sitt nedläggningsbeslut.

Nu säger Jöran Hägglund:

"Vad gäller Spyker Cars har vi fortfarande inte alla grundläggande fakta om ekonomin. Det krävs mer än ett charmigt yttre."

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista