Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Arbetsmarknad

Få nya jobb handlar om industri

Efter alla varsel som har avlöst varandra, den senaste tiden, ser det tungt ut för många. Frågan är om det kommer bli några nya jobb i regionen och vad arbetsförmedlingarna kan bidra med.

Bo Karlsson, chef för ”Arbetsförmedlingen Trollhättan Industri”, menar att det trots allt finns möjligheter:

– De åtgärder vi har att sätta in är de som regeringen har anslagit till oss och det är ju mycket utbildningsinsatser. Det satsas på det reguljära skolväsendet. Det blir också medel till att utöka arbetsmarknadsutbildningar.

I somras varslade Volvo Aero 160 personer och sedan dess har varslen avlöst varandra. Saab – med flera tusen, 103 personer på Premier, bildelstillverkaren IAC med 99 personer i Färgelanda och nu senast drabbades underleverantören Lear Corporation i Trollhättan där 119 varslades.

I nuläget finns det sammanlagt inte mer än 360 nyanmälda platser hos arbetsförmedlingarna, runt om i vår region. Få av de jobb som går att söka handlar om industriell tillverkning eller teknik.

– Här är det upp till arbetsgivarna att se över sina organisationer. Vi behöver hur mycket hjälp som helst nu, av övrigt näringsliv i regionen kring Trollhättan och i regionen som helhet givetvis. Dels för att komma åt utbildningsplatser och praktikplatser, dels för att ge våra sökande en ny chans, säger Bo Karlsson.

Carina Lindskog
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".