Fredrik Almqvist och Paul Åkerlund. Foto: Marie Hedlund/SR Väst
Saab

Saab kör på som vanligt i dag

Mitt i all ovisshet om framtiden för Saab Automobile fortsätter arbetet på fabriken i Trollhättan inför den planerade produktionsstarten igen på måndag efter jul- och nyårsuppehållet.

Bilbyggaren Fredrik Almqvist är på plats i fabriken:

– Tills vi får något annat besked så kör vi på som vanligt, säger han.

Han berättar att de räknar med att börja bygga på måndag och att de trots allt finns beställda bilar. Han tycker att GM:s agerande är så oseriöst som det går att bli och att det verkar som att de letar efter svaga budgivare och att GM sedan har det som skäl för att inte ta sig an de buden.

Paul Åkerlund, ordförande för IF Metall på Saab Automobile ser det hela som ett förhandlingsutspel och att han tror att det är bud på väg in, men att GM vill skapa en situation där de får ut så mesta möjliga av den här affären. 

– Mycket talar för att de kan komma ytterligare några bud än de som redan finns, säger Paul Åkerlund. 

IF Metall har under helgerna haft ett flertal kontakter kring framtiden för Saab Automobile. Vi har talat med olika intressenter som kan tänkas köpa företaget. Vi har talat med GM ledningen och vi har även haft kontakter med den svenska regeringen.

IF Metalls uppfattning är att det finns alla möjligheter till en positiv lösning för Saab.

– Vår uppfattning är att en positiv lösning för Saab finns inom räckhåll, säger Stefan Löfven, ordförande för IF Metall och fortsätter.

– Spekulationerna om att GM inte vill sälja Saab har tillbakavisats av GM. Vi förutsätter att så är fallet och att alla inblandade parter nu drar åt samma håll. Vi har även fått försäkringar om att den svenska regeringen arbetar för en sådan lösning. Vi förväntar oss att konkreta och trovärdiga bud lämnas under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista