1 av 2
Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix
2 av 2
Vård och omsorg

Hemlösa har det svårt i kylan

Terje Eriksson är en hemlös man i Trollhättan och han beskriver en tuff vardag i vinterkylan. Anita Into, områdeschef för missbruksvården i Trollhättan, berättar om hur Trollhättan kommun jobbar för de hemlösa.

– När det är så kallt som det är nu, vill vi ha tak över huvudet. Men det är inte alla som har det, säger Terje Eriksson från Trollhättan, hemlös sen några år tillbaka, och en av de som under dagarna går runt i centrala Trollhättan för att hitta en varm plats att vara på.

Terje Eriksson sover på akutboendet Hedeäng i Trollhättan. Halv tio varje morgon blir de som sover där körda in till stan då härbärget håller stängt fram till klockan sju på kvällen.

Kaffestugan är ett kafé för de hemlösa i centrala Trollhättan och det drivs av kommunen. Terje säger att Kaffestugan är ett bra initiativ från kommunen, men det behövs också kommunikation mellan de hemlösa och de som bestämmer.

Anita Into, områdeschef för missbruksvården i Trollhättan håller med Terje Eriksson när han säger att kommunikationen mellan de hemlösa och kommunen skulle kunna vara bättre, men att det också är svårt att nå fram ibland.

I Trollhättan har vi en boendetrappa, där akutboendet Hedeäng är första steget. Sen kan man gå till Tulpangården, ett kategoriboende med 21 lägenheter, där man kan få ett andrahandskontrakt, säger Anita Into.

Hon berättar att de bedriver mycket uppsökande verksamhet och att frivilligorganisationerna hjälper till jättemycket med det.Elisabeth Cerderblad
elisabeth.cederblad@sr.se
0522-67 00 58
Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".