Foto: Lise Åserud/Scanpix
Saab

Likvidator är nu utsedd

Den formella avvecklingen av Saab har inletts i och med att en likvidator utsetts efter beslut av General Motors, uppger IF Metalls ordförande Paul Åkerlund vid en pressträff i Trollhättan och de fackliga reaktionerna är starka.

En likvidator har till uppgift att avveckla ett aktiebolag. Likvidatorn utses av Bolagsverket eller i vissa fall av tingsrätten. Vanligtvis är det en advokat.

Likvidatorn ersätter styrelsen och verkställande direktören. När han eller hon utsetts upphör bolagsstyrelsens ansvar för företaget. En likvidator tecknar firman och ska tas in i aktiebolagsregistret i stället för styrelsen och vd, enligt information på Bolagsverkets hemsida.

Likvidatorn ska normalt vara oberoende av bolaget, dess styrelse, ledning och ägare samt vara tillräckligt kunnig, till exempel i aktiebolagslagens regler om likvidation.

MBL-förhandlingar inleddes i dag. Facket har motsatt sig agerandet och ifrågasätter ägarens syfte.

– General Motors har fått in fyra bud på Saab Automobile, säger IF Metalls Paul Åkerlund.

Han bedömer att flertalet av dem är bra, och fackens kritik mot GM:s beslut att tillsätta en likvidator är därför stenhård.

”Det är oansvarigt av GM att i det här läget agera i två olika riktningar, både mot försäljning och mot avveckling”, skriver IF Metalls ordförande, Stefan Löfven, i ett pressmeddelande.

”Det är obegripligt och oansvarigt att göra detta nu när man inte ens har hunnit granska de seriösa bud som faktiskt finns på Saab. Agerandet från GM:s sida stämmer inte överens med de signaler vi nyligen fått från företaget om att man verkligen vill sälja Saab och seriöst ska överväga de bud som kommit in”, skriver han vidare.

Enligt den information som IF Metall fått ska processen med att granska buden fortsätta och hittills har inga intressenter avvisats.

Håkan Danielsson, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer på Saab Automobile:

– Jag är väldigt besviken på GM när man uppträder på det här viset. Vi har sett en del av buden och det är solklart att några av dem är mycket starka. Vi förstår inte varför man gör så här just nu, man har aldrig haft så här starka bud, säger Håkan Danielsson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".