Saab

Olyckligt med dubbla budskap

Gert-Inge Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd Trollhättan, tycker att GM:s otydlighet och dubbla budskap är djupt olyckligt, inte minst ur en mänsklig aspekt.

–Å ena sidan är beskedet inte konstigt eftersom man fullföljer beslutet från 18 december och går vidare i avvecklingsprocessen, säger Gert-Inge Andersson.

– Men å andra sidan gör man det samtidigt som man konstaterar att det finns fyra intresserade köpare av Saab.

Gert-Inge Andersson tycker att det hade varit betydligt humanare mot de anställda och deras anhöriga och över huvud taget Sverige, om GM talar om vilka skäl de har för att avveckla och sedan hålla sig till det.

Han har tidigare jämfört osäkerheten som Saab-folket haft hängande över sig med ett slags tortyr.

– Det blir inte bättre av det här, det är inte juste.

Det var inte många dagar sedan underleverantören Lear varslade 119 av 130 anställda i Trollhättan och nu befarar Gert-Inge Andersson att fler följer i dess spår.

– Det finns många underleverantörer och man kan fundera på hur de reagerar efter GM:s besked, kanske på samma sätt som Lear, att man tar det säkra före det osäkra.

– Jag befarar att det blir fler varslen när situationen är så otydlig.

Från kommunens sida har man under helgerna arbetat efter det tidigare avvecklingsbeslutet eftersom man "inte haft något annat att förhålla sig till".

– Från stadens sida har vi förberett oss på en avveckling och handlingsplanen ska ligga klar i nästa vecka, säger Gert-Inge Andersson.

Men hoppet är det sista som överger Trollhätteborna, och man ser fortfarande en möjlighet.

– Det finns ju en chans kvar eftersom GM inte klippt banden mot de fyra som lämnat in offerter, säger Gert-Inge Andersson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista