Saab

GM vill flytta Saab-verktyg till Kina

Saabs ägare General Motors förbereder sig nu för att flytta verktyg för Saabs nya modell 9-5 till Kina. Verktygen ska användas för att bygga en ny modell av amerikanska Buick, uppger flera medier.

Några få exemplar av nya 9-5-an har redan tillverkats i Trollhättan och produktionen av både gamla och nya 9-5-an skall fortsätta i blygsam skala när fabriken drar igång i morgon efter fyra veckors stopp.

Men nu kommer uppgifter om att den nya 9-5-an, den som setts som Saabs framtidshopp och överlevnadschans, är på väg till Kina.

Enligt uppgifter till Dagens Industri kommer de verktyg till 9-5-an som finns kvar i tyska Rüsselsheim att skickas till Kina redan i nästa vecka. Där ska de enligt DI:s uppgifter användas för att tillverka Buick, ett av GM:s traditionella märken.

GM:s s kineiska samarbetspartrner Shanghai Automotives tillverkar redan Buick i Kina. Nyligen sålde Saab verktyg till den gamla 9-5-an till kineiska Beijing Automotive för 1,4 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista