Saab

GM dementerar: ”Ingen försäljning av 9-5 verktyg”

General Motors dementerade på söndagen att produktionsutrustning till den nya Saab 9-5 ska skickas till Kina för tillverkning av Buick-bilar.

-Det måste röra sig om något missförstånd. Kanske har man blandat ihop det med att verktygen för den gamla 9-5 har sålts till kinesiska Beijing Auto, säger Stefan Weinmann, talesperson för GM Europa, som nu är i Detroit för den internationella bilsalongen, till TT:s utsända.

Han hävdar att GM fortfarande utvärderar de olika buden som har kommit in på Saab Automobile och att dörren inte ar stängd för en försäljning av bolaget

Timme efter timme satt Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer, Unionen och Metall och resonerade om GM:s dunkla agenda, alltmedan de Saabanställda förberedde sig för en nystart av produktionen som trots allt dras i gång igen på nu på måndagsmorgonen.

Vilken väg som finns framkomlig nu har han ingen uppfattning om, men säger att man i alla fall förväntar sig att GM "uppträder med den integritet som man påstår att man har".

GM:s svårtydda strategi, att både ansöka om en likvidator samt hävda att liggande bud ska bedömas korrekt, har irriterat många.

Lördagens nyhet - att GM förbereder sig för att flytta verktyg för Saabs nya modell 9-5 till Kina för att där användas i en ny Buick-modell - var för de fackliga organisationerna ännu ett tecken på att de nya budgivarna på Saab inte har något att hämta.

Huruvida GM:s styrelse har ett nära förestående möte är oklart, men det är de närmaste dagarna som Saabs öde till slut ska beseglas.

Delegationen från den svenska regeringen hade inga inplanerade möten med GM-ledningen i Detroit under söndagen, enligt Håkan Lind, presschef på näringsdepartementet.

-Jag kan inte säga exakta tider för när mötena ska äga rum. Men det blir i början av veckan, säger han till TT.

TT/SR Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".