1 av 2
Fredrik Franklin och André Klasson på Kungsmarksskolan i Munkedal. Foto: Marie Hedlund/SR Väst
2 av 2
Utbildning

Dags att göra gymnasieval

Under januari ska alla niondeklassare i Fyrbodal göra sitt gymnasieval. På Kungsmarksskolan i Munkedal verkar många elever redan ha bestämt sig för vilken utbildning det blir.

– Om man vet vad man vill bli är det inte så svårt, säger Melina Andersson om det val hon har framför sig.

Sedan i går är det möjligt att skriva och skicka in sin ansökan via en hemsida för alla elever i Fyrbodal. Och senast 1 februari måste ansökan vara inne.

Eleverna på Kungsmarksskolan i Munkedal är väl förberedda efter att ha fått information från studievägledaren Carina Thönnberg under hösten. I takt med att allt fler friskolor startat upp har hon fått mer att hålla reda på.

– Friskolorna kommer allt mer och det är ju ett val som alla har rätt till och måste få information om. Men det gör också att eleverna många gånger har lite svårare att välja eftersom det blir ett så otroligt brett utbud, säger Carina Thönnberg.

I Fyrbodal finns det 32 gymnasieskolor. Och det gäller och veta om man vill plugga mycket teori eller praktik, läsa i stad eller på en liten ort, satsa på ett specialintresse eller på en mer bred utbildning.

Om man är det minsta osäker så tror jag att man går på de breda studieförberedande programmen. Men sedan har de ändå gått 10 år i grundskola och många är lite skoltrötta och då lockar de yrkesförberedande mer.

Det märks främst bland killar, säger Carina Thönnberg. Byggprogrammet är populärt, till exempel lockar det Andrè Klasson och Fredrik Franklin.

– Jag vill välja något som gör att jag får jobb utan att läsa vidare, säger Andrè Klasson.

– Jag ska välja bygg och jag hoppas lågkonjunkturen är över tills vi är klara, säger Fredrik Franklin.Marie Hedlund

marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista