Saab

GM-chef tror på nedläggning

Bob Lutz, legendarisk GM-chef som fortfarande står ledningen nära, tror inte att GM kommer att ändra sig. Han tror att Saab kommer att läggas ner.

Den förre detta stridspiloten Robert Bub Lutz, född i Schweiz, tillhör de klassiska ledarna i den amerikanska bilindustrin. Han kom till General Motors 1963, men blev åtta år senare utvecklingschef på tyska BMW.

Sedan utvecklade han bilar för både Chrysler och Ford innan han 2002 kom tillbaka till GM, 70 år gammal.

Till helt nyligen var han chef för GM:s marknadsföring efter några år som global utvecklingschef. Han har kvar titeln vice ordförande. Det är knappast en överdrift att han har GM-ledningens öra.

I en intervju med TT hymlar han inte: GM kommer att lägga ner Saab.

”Vi har tryckt på avvecklingsknappen och nu tänker vi avveckla bolaget. Hellre ett slut med terror än terror utan slut.”

Bob Lutz deltar inte aktivt i förhandlingarna om Saab och säger att han inte kan bedöma om de nya buden är bra eller dåliga.

”Men vi kan inte titta på förslag efter förslag utan vi måste börja avvecklingen”, säger Bob Lutz.

Bob Lutz betonar att en köpare av Saab inte bara ska kunna lägga pengar på bordet. GM måste också tro på en ny ägares långsiktiga förmåga.

En nedläggning vet vi vad den kostar. Den kan vi avsätta pengar för och sedan är det färdigt. Men om vi säljer och det inte fungerar så riskerar vi att få ta alla kostnader ändå, säger Bob Lutz till TT.

Men en liten dörr håller ändå Bob Lutz öppen:

– Om det kommer ett riktigt bra erbjudande på vägen så är det klart att vi tar det. Allt handlar om att vi måste få mer tillbaka än det kostar att lägga ner.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".