1 av 2
Jan Åke Jonsson – Saabs chef tills på tisdag. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
Saab

Jonsson chef tills på tisdag

Fram till tisdag klockan 14. Så länge är Saab-chefen Jan Åke Jonsson och Saabs styrelse i ledningen för företaget. Därefter tar en likvidator över ruljansen.

När GM beslutade att försätta Saab Automobile i likvidation var det startpunkten för en nedläggning av Saab, ett verkställande av beslutet om en ordnad nedläggning.

Enligt Bolagsverkets chefsjurist Per Nordström räknar verket med att fatta ett beslut om likvidator i morgon. I knappt ett dygn till är det Jan Åke Jonsson som i egenskap av verkställande direktör har det operativa ansvaret för Saab.

Men när beslutet om likvidatorär fattat hamnar Jonsson, som under ett år slitit hårt för att få till en försäljning av Saab, på åskådarbänken.

I GM:s ansökan till Bolagsverket heter det:

”Beslut om likvidation föreslås gälla med omedelbar verkan. Styrelsen och verkställande direktören för Bolaget ska därför avstå från att vidtaga åtgärder som kan strida mot syftet med likvidationen av Bolaget”.

I klartext: ”Håll tassarna borta!”

Det har kommit kritik från olika håll mot GM:s val av likvidator, bland annat från advokaten Rolf Åbjörnsson, som företrädde Saab- och Opelhandlarna under Saabs rekonstruktion förra året. Kritikerna menar att Stephen Taylor från AlixPartners är jävig eftersom han var djupt involverad i rekonstruktionen.

I morgon vet vi om Bolagsverket, delar den uppfattningen och GM: får den likvidator man så gärna vill ha.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".