1 av 2
En nedläggning av Saab skulle få konsekvenser för många underleverantörer. Foto: Björn Andersson/Scanpix
2 av 2
Saab

Orolig väntan hos leverantörer

Många som levererar varor och tjänster till Saab Automobile avvaktar utvecklingen oroligt. Saab har ännu inte informerat om hur det ska bli när företaget är försatt i likvidation.

Trollhättans Energi är en stor leverantör till Saabfabriken på Stallbackaområdet. Företaget säljer fjärrvärme, står för elnät och en del annat för cirka två miljoner per månad eller drygt 20 miljoner kronor om året. Så sent som i somras var utbyggnaden av fjärrvärmenätet till Saabfariken klar.

Det var en stor investering för Trollhättans Energi – för Saab betydde det stora besparingar i uppvärmningskostnader.

Sten Kristensson, adminstrativ chef på Trollhättans Energi, säger att om Saab avvecklas så blir det ett stort avbräck för Trollhättans Energi med tanke på hur mycket som satsats. Förhoppningen är att det kommer annan verksamhet i fabrikslokalerna om Saab försvinner.

Ett annat företag som säljer tjänster för ungefär lika mycket är transportföretaget Centralen.

Vd Johan Carlén säger att Centralen skulle klara sig utan leveranser till Saab men frågan är vad ett Trollhättan utan Saab innebär för utvecklingen i regionen i stort.

Johan Carlén har börjat fundera på hur en utveckling, där till exempel bostadsbyggande och företagsetableringar uteblir, kommer att påverka behovet av transporter.

En nedläggning av Saab skulle i sådana fall ha en mycket stor påverkan på Centralen.

Men hoppet om att Saab ändå blir kvar finns både hos Trollhättan Energi och Centralen samtidigt med insikten om att tiden för att rädda Saab håller på att rinna ut.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".