Saab

Produktionen i gång, trots allt

I dag drog produktionen i gång på Saabfabriken efter en månads julledighet, trots att GM tagit ytterligare ett steg mot en definitiv nedläggning av Saab.

– Vi kör på det som var förra året, säger John som jobbar på transportavdelningen på Saab.

Produktionsplanen från förra året följdes i dag. Till exempel byggdes för första gången en 9-3 Cabriolet i Trollhättan, den modell som tagits hem från Österrike.

Men ingen vet om samma plan gäller i morgon, minst av allt de anställda som är mycket förtegna om sina tankar kring GM:s besked om likvidation.

– Det är väl inte så mycket att tänka på, det som händer det händer, säger John, som inte vill säga sitt efternamn.

Redan i morgon kan Saab befinna sig i likvidation och Annette Hellgren, ordförande för fackförbundet Unionen, säger att många anställda undrar hur det påverkar dem.

– Vad händer nu? Är det något som ändrar sig för mig som anställd? Det är vanliga frågor, säger hon.

När Bolagsverket presenterar vem som blir likvidator för Saab, förlorar Saabledningen och bolagsstyrelsen sin makt. Då blir det likvidatorn som fackförbunden kommer att förhandla med.

– Det är viktigt att säga att fortfarande är företaget skyldigt att förhandla enligt lagar och förordningar, däremot tappar vi vår insyn i hur det går för företaget nu när vi inte kommer att sitta i bolagsstyrelsen, säger Annette Hellgren.

Fackförbunden var arga i fredags då GM gjorde klart att de ansökt om en likvidator. Annette Hellgren är lika arg i dag.

– Jag är minst sagt lika irriterad, jag tycker man hanterar oss på ett bedrövligt sätt.

Från och med nu kommer GM märka fackförbundens irritation. De planerar för olika typer av samordnade aktioner.

– Vi gör det som står i vår makt för att få dem att tänka till. Mycket handlar om opinionsbildning nu faktiskt, att sätta hårt tryck på GM, säger Annette Hellgren.Marie Hedlund

marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".