Linnéa Johansson, djurvårdsförman på Nordens Ark. Foto: Emil Björklund/SR Väst

Nordens arks vargar i säkert förvar

På Skånes djurpark tvingades man avliva hela vargflocken sedan alfatiken rymt. Även Nordens Ark har vargar, men att någon av dem skulle lyckas rymma är inget som oroar personalen.

Nordens Arks tio vargar är i säkert förvar av två meter högt stängsel, järnspett i marken och eltrådar med 6 000 volt.

– Risken är minimal att en varg skulle rymma härifrån. Men om det skulle ske mot alla odds så skulle vi få väga efter situationen hur vi skulle göra. Troligtvis skulle det bli avlivning, säger Linnéa Johansson som är förman på Nordens Ark.

Alfahanen och alfatiken är de som bestämmer i en vargflock. Om de försvinner kan den övriga flocken bli osäker på hur de skulle leva.

Så när alfatiken rymde från reviret på Skånes djurpark i lördags ansågs de tvungna att avliva resten av flocken.

Linnéa Johansson menar att harmoni är viktigt för att flocken ska fungera bra. Vid vissa tillfällen har en del vargar visat tecken på att inte trivas på Nordens Ark.

– Det kan vara så att de blir utstötta av flocken eller att de vill skaffa egna familjer. Då hör vi oss för ifall andra djurparker kan tänkas ta emot dem som avelsdjur, säger Linnéa Johansson.

Emil Björklund
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".