Unionens Annette Hellgren. Foto: Marie Hedlund/SR Väst
Saab

Saabanställda protesterar

De anställda på Saab lägger ner arbetet klockan 12 på tisdagen och går ut för att manifestera mot det som händer fabriken.

– Vi kommer att ställa oss utanför byggnaden en stund i en manifestation, säger Anette Hellgren.

Strax innan beskedet om att GM lägger ner Saab skickade de tre fackförbunden på Saab i Trollhättan en debattartikel till amerikanska tidningar.

I den vädjar de till den amerikanska regeringen att inte låta GM lägga ner Saab. Det skulle vara att slösa med amerikanska skattebetalares pengar eftersom amerikanska staten äger omkring 60 procent av GM.

De lokala fackrepresentanterna på Saab menar att de amerikanska skattebetalarna skulle tjäna mer pengar på att sälja Saab än att lägga ner Saab.

Det jobbar 3 500 personer på Saab i Trollhättan och de fackliga organisationerna tror att det blir en mangrann uppställning.

Manifestationen kommer att äga rum bara två timmar innan Bolagsverket offentliggör vem som blir likvidator, vilket innebär att Saabs styrelse och vd Jan Åke Jonsson i det ögonblicket förlorar ledningen av företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".