Paul Åkerlund vid manifestationen på Saab-fabriken i dag. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Politik

Åkerlund inte enhälligt förslag

I går kväll nominerade Trollhättans socialdemokratiska arbetarekommun Paul Åkerlund till ny ordförande för kommunstyrelsen att efterträda Gert-Inge Andersson i mars. Men arbetarekommunens förslag var inte enhälligt.

Åkerlund, som nu är klubbordförande för IF Metall på Saab i Trollhättan, var valberedningens förslag, men i omröstningen ställdes han mot utbildningsnämndens ordförande Mats Wiking. Åkerlund vann med 69 röster mot 52.

Arbetarekommunens ordförande, riksdagsman Peter Jonsson tycker inte att Paul Åkerlund fick en svag majoritet.

– Nej, det tycker jag inte. Vi hade tre duktiga kandidater som vill ta på sig det tunga ansvaret att efterträda Gert-Inge som ordförande i kommunstyrelsen och som kommunalråd. Jag ser det som en styrka i vårt stora parti att vi har flera kandidater.

Är det en styrka för Åkerlund att han inte har ett starkare stöd i de egna leden?

– Jo, han har ett starkt stöd, det har både Paul Åkerlund och Mats Wiking, eftersom de är duktiga politiker. Paul Åkerlund kommer med sin erfarenhet och sitt kontaktnät, både i Trollhättan och utanför Trollhättan, att bli ett utmärkt kommunalråd och kommunstyrelseordförande.

Vad är det som väger tyngst för Paul Åkerlund?

– Han har suttit i kommunstyrelsen och personalutskottet och varit väldigt nära involverad i det arbete som Gert-Inge har gjort.Angelique Hvalgren Johansson

angelique.hvalgren@sr.se
0522-67 00 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".