Saab

Likvidatorer utsedda

Statliga Bolagsverket utsåg i dag den svenske advokaten Peter Törngren och den brittiske revisorn Stephen Taylor till likvidatorer för att verkställa upplösningen av Saab Automobile som företag.

Under ärendets handläggning hos Bolagsverket har synpunkter kommit in angående Taylors kompetens. Det har påståtts att Taylor är jävig på grund av sin medverkan under bolagets tidigare företagsrekonstruktion, det skriver Bolagsverket i ett pressmeddelande.

Bolagsverket har begärt in kompletterande uppgifter bland annat om hur den föreslagna likvidatorn planerat avvecklingen. Den föreslagne likvidatorn har därvid förklarat att arbetet huvudsakligen kommer att bedrivas från bolagets huvudkontor i Sverige och med stöd av medarbetare från både utländska och svenska juridiska rådgivare och andra experter.

Varken Taylor eller likvidatorssuppleanten Stefano Aversa har ingått i bolagets ledning eller äger aktier i bolaget. Enbart det förhållandet att Taylor medverkat i bolagets tidigare företagsrekonstruktion medför inte enligt Bolagsverkets uppfattning att han ska anses jävig eller olämplig för uppdraget som likvidator.

Med hänsyn till likvidationens omfattning och att det rör sig om ett större svenskt aktiebolag vill Bolagsverket utse en medlikvidator. Ombud för bolagets aktieägare har därvid meddelat att aktieägaren föreslagit advokaten Peter Törngren om Bolagsverket finner det nödvändigt att utse en medlikvidator.

Fakta likvidation
Bolagsstämman fattar beslut om frivillig likvidation och anmäler beslutet till Bolagsverket, som utser likvidator. Bolaget kan lämna förslag på lämplig likvidator till Bolagsverket.
Likvidation är upplösning av ett bolag genom att tillgångarna förvandlas till pengar i den mån det behövs, skulderna betalas och eventuellt överskott fördelas. När bolaget gått i likvidation företräds bolaget av styrelsen och verkställande direktören (vd) till dess att en eller flera likvidatorer har utsetts.
Därefter företräds bolaget av likvidatorn som alltså ersätter styrelsen och vd. Likvidatorn ska genomföra likvidationen, dvs. avveckla bolaget, till dess att det är upplöst. Det är i de flesta fall Bolagsverket som beslutar vem som blir likvidator i ett aktiebolag.
Fakta: Bolagsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".