Stjärnklar himmel. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Vackra stjärnor på vinterhimlen

Den klara januarinatten bidrar till den bitande kyla som täckt landet den senaste tiden. Men den klara natten bjuder också fantastiska möjligheter till stjärnskådning.

I söder finns så här års Orion, den kanske vackraste och mest iögonfallande stjärnbild som kan ses med blotta ögat från Sverige. Orion formar en jägare med en klubba i en hand och en sköld i den andra. Tre stjärnor markerar ett bälte varifrån det hänger ett svärd som i själva verket är ett gas- och stoftmoln - en nebulosa. Vid Orions högra axel lyser natthimlens tionde ljusaste stjärna, Betelgeuse. Den är omkring tusen gånger större än solen och en av de största kända stjärnorna.

Snett till vänster om Orion hittar man jaktkamraterna, stjärnbilderna Stora hunden och Lilla hunden. I Stora hunden strålar Sirius, den ljusstarkaste stjärnan på himlavalvet som också kallas Hundstjärnan. Den ligger relativt nära solen och är bara dubbelt så stor som jorden.

– De här vinterbilderna på stjärnhimlen är jättetydliga och väldigt lätta att se med blotta ögat och med vanliga kikare, säger Tom Callen, astronom på Nordiska riksmuseet.

Just nu lyser dessutom den röda planeten Mars mycket starkt, en bit väster om Lilla hunden.

– Den är mycket lätt att se, som en väldigt stark rödfärgad prick på himlen, säger Tom Callen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista