1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2

”Jakten är inte avgörande”

Det finns en stor procent inavel i den svenska vargstammen. Men det syns inte på individerna. Det säger en vargforskare med anledning av att vargarna som har obducerats den senaste tiden är i fint skick.

– Det är ingen överraskning att de här vargarna är friska och att det inte finns något fel på dem. Det här kände vi till, det säger vargforskaren Olof Liberg vid Grimsös Forskningsstation.

– Anledningen till att många trodde att man skulle hitta missbildningar och annat beror nog på att miljöministern har uttryckt sig slarvigt. Anders Carlgren har sagt att vi ska ersätta genetiskt sjuka djur med friska djur som vi tar in utifrån, säger Olof Liberg.

Det är framförallt i storleken på valpkullarna som inaveln märks i den svensk-norska vargstammen. Det blir tre till fyra individer i stället för sju till åtta valpar. Själva stammen grundas på tre individer.

– Det viktigaste är att få in nya vargar och friska upp vargstammen genetiskt. Jakten är inte avgörande. Jakten är till för att skapa förtroende för vargförvaltningen och framförallt för åtgärden att flytta in vargar, för det blir nödvändigt, säger Olof Liberg.

Det tar ungefär 60 till 70 år innan inaveln slår igenom och det blir så få valpar i varje kull att vargstammen börjar dö ut.

– I samma beslut som riksdagen tog om vargjakten i höstas ingick det också beslut om att öppna för inflyttning av varg om de inte kommer själva. Upp till tjugo vargar kan man tänka sig de närmaste fem åren.

– Det är en mycket kontroversiell åtgärd som kommer väcka lokalt motstånd. Det är mycket lättare att få acceptans för en sådan åtgärd att flytta in varg om man samtidigt får ha en vargjakt. Man skjuter några och tar in några, säger Olof Liberg.Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".