1 av 3
Paul Åkerlund, Anette Hellgren och Håkan Danielsson protesterar utanför Saabfabriken. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 3
3 av 3
Saab

Saabarbetare protesterade

Vid lunchtid avbröts arbetet på Saabfabriken i Trollhättan och de omkring 3 500 Saabanställda samlades för en manifestation utanför huvudporten.

– Rädda Saab, rädda Saab. De orden skallade vid de Saabanställdas manifestation vid lunchtid.

– Visa oss respekt, visa oss moral, sa Unionens ordförande Anette Hellgren när hon läste upp delar av det brev som de anställda skickat iväg till GM:s vd.

Anette Hellgren och de övriga fackliga företrädarna höll korta tal för de omkring 3 500 anställda.

Det var ett sammansvetsat gäng som stod framför huvudporten vid Saab och lyssnade, enade av den frustration som rått under en stor del av det senaste året och som ökat efter General Motors agerande den senaste tiden.

– Jag vet inte vad man ska hoppas, var det flera som sa, men flera tyckte också som Irma Dinamarca, som jobbat 35 år på Saab, att det var skönt att tillsammans få ge uttryck för sina känslor.

– Det känns bra, det värmer i hjärtat att vi är många. Jag hoppas det har betydelse, men samtidigt kanske det borde ha gjorts tidigare, säger Irma Dinamarca.

– Jag tycker det visar att vi ska inte hunsas runt som boskap, för det är faktiskt människor och arbeten det här handlar om, säger Fredrik Almqvist som arbetat på Saab i snart 15 år.

– Man vet inte om någon ansvarig får se det här, men man vill vara med att visa i alla fall att man hoppas på det bästa, säger Lars-Göran Andersson som jobbar på tekniska avdelningen på Saab.Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".