Saab

Ingenjörer kan få behålla jobb

Även om Saab avvecklas finns det en öppning för att vissa av ingenjörerna på Saab Powertrain, som jobbar med motorutveckling, kan ha kvar jobben.

– Eftersom de gör jobb för andra utanför Saab, så kan det bli så att en mindre del går att behålla, säger Nick Reilly, chef för GM Europa.

På frågan om hur lång tid en avveckling tar svarar han:

– Jag skulle gissa sex månader.

Han konstaterar att Saab förlorar pengar hela tiden och att GM måste fortsätta avvecklingen.

– Vi kan inte behålla ett bolag bara för att folk vill det, säger han.

Samtidigt kan inte GM sälja till vem som helst.

– Det vore oansvarigt. Om vi säljer till en icke livskraftig köpare så kommer problemet tillbaka till oss. Vi har ett tioårsperspektiv på att en ny ägare ska kunna fortsätta att förse oss med komponenter.

Ed Whitacres uttalande om att GM vill se 450 miljoner dollar, cirka 3,2 miljarder kronor, från en budgivare, utvecklar Nick Reilly så här:

– Det är inte ett pris för Saab. Det är den summa som de måste kunna sätta in i bolaget för att kunna driva det. Och det har ingen gjort.

Spekulationer om att GM egentligen inte vill sälja avfärdar han helt.

– Vi har försökt att sälja bolaget i över ett år. Till dem som säger att vi inte vill sälja kan jag bara konstatera att vi jobbade väldigt hårt med Koenigsegg. Det var inte vi som avbröt den affären.

TT 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista