Nya Saab 9-5 Foto: GM.
Saab

Nya Saab 9-5 lagd på is

Fabriken i Trollhättan har under hösten och vintern förberetts för att kunna börja serietillverka den nya Saab 9-5, men de väsentliga pressverktygen för karossen finns fortfarande kvar i tyska Rüsselsheim.

Det beror på att bilen enligt den ursprungliga produktionsplanen skulle produceras i Rüsselsheim, förklarar Tim Lee, som fram till nyligen var GM:s chef för den globala tillverkningen och personalrelationer.

Sedan en månad är han chef över GM:s verksamheter i Stillahavsasien, Latinamerika, Afrika och Mellanöstern, men han är fortfarande väl insatt i frågan kring Saabs produktion.

– Det finns inga planer för de verktygen eftersom tillverkningen inte kommer att starta som det ser ut just nu. Innan det är klart med en ny ägare finns det ingen anledning att flytta dem eftersom transporterna kostar pengar, säger Tim Lee när TT träffar honom i ett konferensrum på bilsalongen i Detroit.

TT: Var det verkligen en plan att flytta verktygen?

– Ja det har varit planen, men det kräver en färdig affär, säger Tim Lee.

Det är stora pengar i verktyg till en ny bilmodell. GM har tidigare pratat om en totalsumma på cirka 250 miljoner dollar, nästan 1,8 miljarder kronor.

– Verktygen har kostat oss enormt mycket och det är beklagligt att de inte kommer till användning. Vi kommer att återanvända det vi kan, men vi kommer inte att sätta ett annat märke på en bil som var ämnad att bli en ny Saab. Det vore inte rättvist mot Opel, Chevrolet, Buick eller någon annan, säger Tim Lee.

SR VÄST/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".