Pininfarinas vd Waltger Fortgens. Foto: Susanne Nobel/SR Väst
Arbetsmarknad

Pininfarina varslar 120 anställda

Pininfarina varslar 120 kollektivanställda om uppsägning från halvårsskiftet.

Företagets vd Walter Fortgens säger att det handlar om att anpassa fabriken till den låga efterfrågan på Volvos C70 cabriolet som tillverkas på fabriken i Uddevalla.

Förra året hade Pininfarina 43 stoppdagar, när produktionen låg nere. Årets försäljning väntas ligga på samma nivå.

– Vi måste se till att volymerna för 2010 inte överskrider volymerna som vi hade 2009, säger Fortgens.

Samtidigt som varslet kommer så skeppas ytterligare cirka 1 000 kinesiska småbilar iväg från den drygt ettåriga uppställningen inne på Pininfarinas fabriksområde.

De kinesiska bilarna av fabrikat Cherry är avsedda för den ryska marknaden, men när världskonjunkturen rasade hösten 2008, fick de mellanlagras i Uddevalla i väntan på bättre tider.

Det norska bilfraktfartyget ”Vinni” ligger sedan i går i Uddevalla hamn och lastar runt 1 000 kinabilar som ska skeppas till Kotka i Finska viken för vidare transport till Ryssland. Vid lunchtid i morgon är fartyget färdiglastat.

De sista återstående cirka drygt 800 kinesiska småbilarna i Uddevalla ska hämtas den 25 januari. Då mister Pininfarina den inkomstkälla som lagringen av kinabilarna varit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".