1 av 2
I går demonstrerade anställda på Saab Automobile i Trollhättan mot GM:s s agerande. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
Saab

Saabaktioner runt om i världen

Allt fler Saabentusiaster runt om i världen planerar nu olika aktioner för att försöka påverka General Motors att sälja Saab så att företaget kan leva vidare.

På söndag håller klubben Saab Turbo en manifestation i Trollhättan då deltagarna ska köra i procession mellan Saabmuseet på gamla Nohabområdet till fabriken på Stallbacka.

Men samma dag hålls manifestationer på flera andra platser. I USA samlar sig Saabfans i Kansas City, Atlanta, New York, Culver City, New Mexico och i Brookline Massachusetts för att köra i konvoj.

I Asien gör Saabägare samma sak i Beijing och på Taiwan, i Australien på tre platser, Melbourne, Adelaide och Brisbane.

Och sedan är den en lång rad platser i Europa, från Moskva till Milano där det planeras bilkonvojer för att visa stödet för Saab.

Initiativet som senare spreds över världen kom från holländska Saabklubben som hittills samlat 230 namn på deltagarlistan och tanken är att bjuda in belgiska och andra närboende Saabägare och ambitionen är att göra den största Saabkonvojen någonsin.

Och att entusiasmen är stor i Holland kan ju också ha en del att göra med att holländska Spyker är en av budgivarna på Saab men den fanns där redan innan.

Så sent som i april förra året, då Saab var mitt uppe i sin rekonstruktion så öppnade en bilhandlare i nya lokaler och började sälja Saabbilar.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista