Saab

Facken manar: Sluta inte!

Facken på Saab har ännu inte fått någon inbjudan till möte med de likvidatorer som ska verkställa GM:s nedläggningsplaner.

De tycker att det är positivt att de inte blivit kallade för det kan betyda att GM väntar med nedläggningsplanerna.

Likvidatorerna som nu har det formella ansvaret av driften av Saab nu har en informationsskyldighet om det ska ske några större förändringar.

– Gör de inte det så kan det bli dyrt, säger IF Metallfackets ordförande på Saab Paul Åkerlund, som ändå tolkar tystnaden från likvidatorerna positivt.

– Det kan betyda att GM inte skyndar på nedläggningsprocessen under tiden man värderar buden på Saab, säger Paul Åkerlund.

Och Unionens ordförande, Anette Hellgren är inne på samma linje. Likvidatorerna behöver tid på sig att skaffa sig en riktig bild av företaget och först därefter kan det bli en mer detaljerad nedläggningsplan som kan presenteras för facken.

Men Anette Hellgren hoppas att GM kan inleda förhandlingar med en ny ägare innan avtal med underleverantörer börjar sägas upp och fabriken börjar tömmas på utrustning.

Produktionen har hållits igång under veckan även om takten inte varit så hög och ett antal nya cabrioletmodeller har tillverkats och en del nya 9-5:or.

Till dem kommer fortfarande karossen från tyska Rüsselsheim för de pressverktygen finns fortfarande kvar där nere.

Trots det pressade läget så har det ändå inte varit något större antal som sökt sig bort från Saab. Inte ens bland ingenjörerna som är efterfrågade på arbetsmarknaden.

– Det är väl en del som ser sig om efter nytt jobb, säger ordföranden för Sveriges Ingenjörer på Saab, Håkan Danielsson, men det är inte många som slutat.

En orsak är att många av ingenjörerna kommer att ha jobb för GM också efter en nedläggning och en tydlig uppmaning från fackets sida att inte sluta på Saab förrän man vet hur det går.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".