1 av 2
Foto: Räddningstjänsten i Uddevalla
2 av 2
Uddevalla

Räddningschef petas

Arbetsklimatet hos räddningstjänsten i Uddevalla är fortfarande mycket dåligt. Och för att få bukt med problemen i ledningsgruppen, petas nu den ställföreträdande räddningschefen Lars-Göran Eskilsson – av den kritiserade räddningschefen Leif Larsson.

– Arbetsgivaren har träffat en överenskommelse som innebär att Lars-Göran Eskilsson går i pension. Utöver det har jag ingen kommentar, säger räddningschefen i Uddevalla, Leif Larsson när vi når honom.

Inte heller vill han svara på varför det är den ställföreträdande räddningschefen Lars-Göran Eskilsson som får gå när tidigare kritik från brandmännen riktats mot honom.

Men när vi talar med Lars-Göran Eskilsson själv, bekräftar han att det har att göra med att personerna i ledningen för räddningstjänsten inte dragit jämt. I övrigt vill Eskilsson inte ge några kommentarer.

Enligt uppgifter till SR radio Väst så har räddningschef Leif Larsson själv fattat beslutet att Eskilsson ska få gå. Detta på grund av samarbetssvårigheter dem emellan.Han får nu avtalspension med full lön tills han pensioneras i februari 2011 då han fyller 60 år.

 Det var i början av december förra året som SR Radio Väst berättade om brandmännens missnöje med räddningschef Leif Larsson som då krävde hans avgång i ett brev till kommundirektör Ylva Runnström. Brevet hade samtliga brandmän och brandförmän skrivit under.

Kritiken mot Leif Larsson har handlat om att han saknat förmåga att lyssna på de anställda. Arbetsmiljö och trivsel har försämrats under hans befäl, enligt brandmännen, som också påpekar att de upplevt räddningschefen som hotfull flera gånger.

Ann-Britt Klemensson på SKTF-facket företräder den ställföreträdande räddningschefen Lars-Göran Eskilsson och hon är kritisk till Leif Larssons beslut att peta Eskilsson:

– Jag har sällan varit med om att man löst problem genom att flytta på folk. Avtalspension till Eskilsson löser inte de problem som finns på räddningstjänsten i Uddevalla, säger Ann-Britt Klemensson.
Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".