1 av 2
Baldersnäs herrgård. Foto: SR Väst
2 av 2
Bengtsfors

Baldersnäs säljs för 15 miljoner

Herrgården Baldersnäs säljs till mellerudsentreprenören Anders Kihlberg och priset blir 8,5 miljoner. Baldersnäs ägs nu av tv-mannen Ingvar Oldsberg och han har delat upp försäljningen i två delar, skriver tidningen Dalslänningen.

Jordbruksdelen har redan sålts till ett skånskt jordbrukarpar som ska starta en visningsgård.

Sammanlagt får Ingvar Oldsberg 15 miljoner för Baldersnäs som han köpte för fyra miljoner för fem år sedan.

Anders Kihlberg, som bor i Köpmannebro, äger eller deläger ett tiotal dalsländska företag. Det är bland annat inom branscherna bygghandel, möbelproduktion och turism. Han har jobbat i ett fyrtiotal länder och 2002 sålde han ett It-företag med 145 anställda. Sedan flyttade han hem till Dalsland där han bygger nya verksamheter.

– Det är tredje gången som jag nosar på Baldersnäs. Jag var inne samtidigt som Oldsberg och försökte köpa herrgården då från Bengtsfors kommun. Men då insåg jag att affären var redan klar så jag backade då, säger Anders Kihlberg.

Men i vinter var det dags.

– Jag såg en möjlighet här i julas när Baldersnäs var ute på nätet igen och då tänkte jag att det är dags att passa på.

Vad har du för planer med Baldersnäs?

– Jag tror att om man ska få lönsamhet på turismen i Dalsland bör man samla många små aktörer till större aktörer. Det finns många sätt att göra det på. Men ett sätt som är viktigt för turismens skull är att bygga upp boendet först. Sedan kan man arbeta med paket och erbjudanden som kan vara totallösningar för gästerna som kommer till Dalsland, säger Anders Kihlberg.

Sedan en tid tillbaka äger Kihlberg Håveruds Hotell. Planerna är att bygga ut antalet hotellrum både i Håverud och på Baldersnäs. Det ska bli minst 40 rum på vardera platsen. Målet är att öka övernattningarna rejält.

Dessutom har Kihlberg planer på att bygga en turistisk ekoby i närheten av Håverud. Det skulle betyda betydligt fler sängplatser än vad som nu finns i Dalsland.

Men först ska han satsa på att renovera Baldersnäs och restaurera parken.

– Herrgården är kronjuvelen av Dalsland och den ska vara öppen för allmänheten. Kan vi hitta ett recept som får fart på Baldersnäs och gör det ekonomiskt lönsamt, är det mycket spännande. Inte minst för mig som dalslänning, säger Kihlberg.

Han är inte skrämd av den långa raden av tidigare förlustår för verksamheterna på Baldersnäs.

– Jag tänker sätta mig ner och analysera alla förluster och se vad som är orsaken till dem. Därefter ska jag skriva en detaljerad budget och rapport och sätta mig ner för att förstå Baldersnäs och vad som behövs för att få det att bli ett fungerande företag. Det har jag gjort förr och lyckats så jag hoppas att jag kan få till det här.Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".