1 av 2
Penilla Gunther. Foto: Privat
2 av 2
Trollhättan

Gunther kan bli toppnamn för KD

Penilla Gunther från Trollhättan föreslås som toppnamn på Kristdemokraternas riksdagslista, fyra år efter det stora bråket.

När Kristdemokraterna i Västra Götaland Norra skulle fastställa sin riksdagslista för fyra år sedan blev det stor turbulens.

Relationen mellan de båda toppkandidaterna Ingemar Vänerlöv och Penilla Gunther var mycket frostig och på nomineringsstämman i Vänersborg kulminerade bråket med Vänerlöv och distriktsledningen på en sida och Gunther på den andra. Det gick så långt att partiledningen fick ingripa.

Nu lämnar Ingemar Vänerlöv riksdagen och nomineringskommittén föreslår nu Penilla Gunther som förstanamn på riksdagslistan. Känner hon det som en revansch?

– Nej, jag är glad att jag har fått förtroendet från nomineringskommittén nu och jag hoppas naturligtvis att stämman den 6 februari skall ge mig det fullt ut. Det har hänt väldigt mycket under de här fyra åren och jag svårt att se hur en ny strid skulle gynna partiet. Jag hoppas att man kan enas om det förslag som ligger nu.

På fjärde plats i förslaget finns en Vänerlöv, Ingemars son Andréas, som är distriktsordförande. Trea är Gunilla Gomér från Alingsås, känd som ordförande i Ja till Livet. Kommer det att locka eller skrämma bort väljare?

– Det är nog helt olika väljargrupper som vi vänder oss till, Gunilla och jag. Det finns med all säkerhet de som tycker att hennes frågor är av största vikt. Jag har helt andra frågor. Jag anser att arbetsmarknad och företagande är de absolut viktigaste frågorna inför det här valet, säger Penilla Gunther.Bo Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista