Politik

Regionpolitiken lockar Jonäng

Centerpartiets chefsstrateg vill tillbaka till regionpolitiken i Västra Götaland. För Kristina Jonäng är regionen mer lockande än riksdagen.

Kristina Jonäng var ordförande i regionens miljönämnd i sju år (1999-2006) och var trea på riksdagsvalsedeln 2006 efter Åsa Torstensson och Maria Kornevik Jakobsson. Efter valet flyttade hon till Stockholm och blev stabschef på miljödepartementet.

Nu är hon chefsstrateg i Centerpartiets partiorganisation. Men hon har flyttat hem igen och bor i Ljungskile. Nu vill hon tillbaka till regionpolitiken och när Centern i Bohuslän genomförde provval bland sina medlemmar fick hon klart flest röster.

– Politik bygger ju mycket på att man har regional eller lokal förankring. Vardagsfrågor som handlar om sjukvård och lokala mljöfrågor ligger mig varmt om hjärtat  och det känns roligt att bli tillfrågad.

I provvalet till riksdagen kom Åsa Torstensson på första plats. När hon blev minister lämnade hon sin riksdagsplats till Maria Kornevik Jakobsson.  Men i provvalet blev Kornevik Jakobsson bara trea. Kristina Jonäng fick fler medlemsröster, men hon är mer sugen på regionen än på riksdagen.

– Jag kommer nog att satsa det mesta av min kraft på att komma in i regionen och välja att stå litet längre ner på riksdagslistan, säger Kristina Jonäng.

Centerpartiet I Norra Älvsborg har också haft provval. Det gav starkt stöd åt Martin Carling, kommunalråd i Dals Ed. Han fick flest röster i medlemsomröstningen inför regionvalet och näst flest i riksdagsprovvalet efter Annika Qarlsson som redan sitter i riksdagen.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".