Statssekreterare Jöran Hägglund. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Saab

Hägglund träffar Beijing Auto

Statssekreterare Jöran Hägglund är på väg till Kina för att diskutera fordonsindustrin med representanter för Kinas regering och med Geely som är på väg att köpa Volvo. Men även Saab ska diskuteras.

Under sitt tredagarsbesök i Kina kommer Jöran Hägglund även prata om Saab Automobile, som ju också har starka kopplingar till Kina efter Beijing Autos köp av bland annat pressverktyg till Saabs gamla 9-5-modell. Enligt planen ska runt 200 av Saabs ingenjörer ägna uppemot två år åt att hjälpa kineserna att utveckla en egen bilmodell liknande 9-5:an.

– Vi har intresse av att följa affären noga, förstå tidtabeller. Det innebär ju jobb för en del ingenjörer på Saab, säger Jöran Hägglund.

Ytterligare ett mål för Jöran Hägglunds Kinaresa är att ta reda på mer om möjligheterna för svenska underleverantörer att komma in på den snabbt växande kinesiska bilmarknaden.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".