Lars Nyberg, föreståndare på Centrum för klimat och säkerhet på Karlstads universitet. Foto: Skoob Salihi/SR Väst

En översvämning kostar miljarder

Om Vänern svämmar över kan det bli skador runt hela området för 10 till 20 miljarder kronor. Det säger Lars Nyberg, som är föreståndare på Centrum för klimat och säkerhet på Karlstads universitet.

I dag hölls ett seminarium i Vänersborg gällande klimatet och översvämningshotet från Vänern och Lars Nyberg säger att hela området kring Vänern och närliggande områden är hotade.

– Vi är sårbara rejält för översvämningar runt Vänern. Göta Älv är sårbart med sina skredrisker. Det här systemet är ett av de absolut sårbaraste i Sverige, säger Lars Nyberg.

Förslaget, där man löser problemet genom att bygga en tunnel för att avvattna Vänern och skicka vattnet genom tunneln till Västerhavet skulle bli ett stort och dyrt projekt menar Lars Nygren. Ett sådant bygge skulle också bli riskfyllt ur ett miljöperspektiv.

Men att låta Vänern svämma över kan också bli en dyr historia.

– Den statliga klimat- och sårbarhetsutredningen visade 2006 på två olika översvämningsnivåer. Då landar man på 10 respektive 22 miljarder kronor. Det är svårt att göra sådana uppskattningar men det handlar om tiotals miljarder i skador vid en översvämning, säger Lars Nyberg.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".