Saab

Genii jagar investerare

Saabs likvidatorer fortsätter att jobba i tysthet och från GM kommer bara upplysningen om att samtal med budgivare fortsätter. Och en av budgivarna, Genii Capital fortsätter att jaga svenska investerare.

– Chansen att GM säljer är femtio femtio, säger Lars Carlström som är talesperson för Genii Capital.

Lars Carlström försöker fortfarande få med sig svenska investerare i Genii Capitals försök att köpa Saab från GM. Hittills har han bara fått kalla handen på grund av att, som han menar, investerarna bara hört att Saab nästan aldrig gått med vinst.

Men Saabs förlustsiffror är manipulerade menar Carlström som tror på stora möjligheter i ett Saab fristående från GM.

– Om du tittar tillbaks sålde Saab 133 000 bilar, på en tio år gammal bil. Det finns ingen anledning att tro att man inte kan komma upp i samma nivå med två nya modeller, säger Carlström.

Men GM kan alltså lika gärna lägga ner som att sälja det vidare.  Och det GM nu kräver av budgivarna är tillräckligt med pengar så att inte GM råkar illa ut om Saabs nya ägare inte klarar av driften mer än en tid.

För då kan GM sitta med garantiåtaganden till alla Saabägare, och bli stämda för stora summor av återförsäljare i USA och dessutom inte få ut någon köpesumma eftersom den kommer GM att ha kvar som en fordran på Saab.

– Det är väl det som är största problemet i dag, att GM känner en osäkerhet i den frågan, säger Lars Carlström.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".