Trollhättan

Oron för jobben växer

I Trollhättan rustar man för att möta den massarbetslöshet som hotar om avvecklingen av Saab Automobile fortsätter. Omkring 3 500 jobb riskerar att försvinna i kommunen.

– Om det värsta scenariet händer så är det drabbar det alla från korvkiosken på torget till Saab drabbas. Drygt 3 000 till 3 500 jobb om man gör en översiktlig beräkning, säger kommunens näringslivschef Pär Löwenlid.

Om Saab Automobile läggs ner kan totalt över 8 000 jobb försvinna, om man även räknar in grannkommuner som Vänersborg och Uddevalla. På själva Saab jobbar ungefär 3 400 personer.

Trollhättan är redan i dag en kommun med hög arbetslöshet; 11 procent, jämfört med 9 procent i landet totalt, och efter ägaren GM:s beslut att avveckla Saab Automobile så har många oroliga personer med koppling till företaget hört av sig till arbetsförmedlingen.

– Vi får dagligdags förfrågningar från både från Saab-anställda och anställda kring underleverantörer som undrar hur just de påverkas, berättar Eva Lind-Pernheim, marknadschef på arbetsförmedlingen i nordvästra Götaland. 

Sex dagar före julafton meddelade GM att Saab ska avvecklas och det var framför dagarna därefter som Arbetsförmedlingens nationella kundtjänst fick många samtal från Saab-anställda.

Fortfarande finns spekulanter som vill köpa Saab, och för att hålla uppe värdet på företaget har facket gått ut och vädjat till Saabs ingenjörer att stanna kvar på sina jobb - trots den väldiga osäkerheten om framtiden, berättar Håkan Danielsson, ordförande för akademikerföreningen på Saab Automobile.

– Vi hade ett stort medlemsmöte före jul där vi pratade med medlemmarna och sade att det fortfarande finns förhoppning om att vi överlever och att det då är viktigt att de är kvar här. Vi vädjade till dem att inte ha för bråttom att söka andra jobb.

I vilken mån har era medlemmar tröttnat på osäkerheten och sökt sig till andra jobb?

– Vi har haft förvånansvärt liten personalomsättning, man skulle kunna tro att den skulle varit högre. Det är trots allt väldigt intressant arbetsplats. Vi gör mycket internationellt arbete och spännande utvecklingsarbete här som gör att jag tror att många tycker att det är roligt att jobba här, säger Håkan Danielsson.

Om saab lägger ner kommer kommunen att tvingas revidera sitt mål för antalet invånare i kommunen. Ambitionen är att Trollhättan ska ha 70 000 invånare inom 20 år, men det målet kommer man inte att nå. Idag har Trollhättan 55 000 invånare.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".