Trollhättan

Saabakvareller ställs ut

Konstnären Soile Wernemyr från Stenungsund kunde inte värja sig mot radions rapportering om Saab Automobile. Temat på hennes utställning blev Saabar.

Det huvudet är fullt av, måste hon måla, säger Soile Wernemyr. Därför blev den utställning av akvareller hon planerade i Trollhättan en utställning med Saabar på bilderna.

– Det kryllade av Saabar där uppe och då måste det ut, det gick inte att hejda, säger hon.

Soile Wernemyr säger att hon känt sig som en del av samhället, när hon målat sina Saabar.

– De pratar ju så mycket om tankens kraft och här har jag gått och tänkt goda tankar hela tiden: bästa lösningen nu, bästa lösningen vill jag ha fram!

Nu är hon glad, Soile Wernemyr, för det var Spykers köp av Saab, som var bästa lösningen i hennes "goda tankar". Och i hennes målningar ser man tydligt processen från Koenigseggs avhopp i höstas och nedläggningsbeskedet i december.

– Det är mycket grått och svart och orosmoln, men ändå en lekfullhet i bilderna, som att "fasen, det ska nog gå", säger Soile Wernemyr.

Hon har hunnit måla några akvareller sedan beskedet om Spykers köp av Saab kom. Det är ljusa bilder i glada färger, bilder av förhoppning, säger Soile Wernemyr.

– De är inte riktigt färdiga för dem får Spyker ta över och designa!

Utställningen öppnar på lördag på galleri Handkraft i Trollhättan.Birgitta Andersson

birgitta.andersson@sr.se
0522- 67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista