Fiske

Hälleflundran kan få leka i fred

Fiskeriverket vill att den rödlistade hälleflundran fredas efter att över sju ton fiskats upp under januari. De föreslår att fisket förbjuds under en period.

Vanligtvis brukar fiskare få upp tre till fyra ton om året, nu har man alltså fått det dubbla på bara en månad.

Fiskeriverket föreslår att man från den 8 februari till den 31 mars, under hälleflundrans lekperiod, sätter stopp för fisket.

Mattias Sköld är forskare på havsfiskelaboratoriet i Lysekil:

– Det är en viss inriktning på att fånga hälleflundra, det kan vi se på landningarna. Det är vissa båtar som specialiserat sig på detta. Det är ju helt lagligt, det är goda fångster de har fått och det är goda priser på den här fisken, säger Mattias Sköld.

Hälleflundran har under de senaste decennierna varit mycket ovanlig i svenska vatten. Den är rödlistad, det vill säga starkt hotad, men den är inte fredad från fiske, eftersom fångsterna ansetts vara så små ändå.

Det Fiskeriverket vill göra, är att sätta stopp för det riktade fisket av hälleflundra. Norge har redan en fredningstid för hälleflundra i Skagerrak från jul till 31 mars.

– I praktiken hoppas vi att det riktade fisket upphör. Får man då en fisk i en räktrål så får man återutsätta den, säger Mattias Sköld.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista