Trots att Kungsgatan var grusad var det svårt för gående att hålla balansen i dag. Foto: Emil Björklund/SR Väst

Halkrisken är stor på gatorna

Plusgrader och snöblandat regn i går gav isiga gator och trottoarer i dag. Det har gjort att halkrisken ökat för dem som vågar sig ut på en promenad.

– Det är jättejobbigt. Rena isgatan på vissa ställen, säger Inga Carlsson från Uddevalla.

Själv använder Inga Karlsson en käpp med taggar undertill för att få bättre fäste.

– Käppen är väldigt viktig. Jag har några vänner som inte vågar gå ut gatorna när dem är så isiga som nu. Egentligen vågar inte jag det heller, men jag måste, säger hon på väg till optikern för att hämta sina nya glasögon.

Vad skulle behöva göras?

– De skulle behöva sanda bättre, säger hon.

På ortopedakuten på Uddevalla sjukhus har man märkt av en ökning av patienter sedan halkan slog till. Handleder, fotleder och höftfrakturer är vanliga skador på patienterna, även om torsdagen varit lugn.

Framförallt är det äldre människor som tvingas åka till akuten. Till exempel halkade en äldre man på Kungsgatan i Uddevalla i dag, så illa att han fick åka ambulans.

– Jag har sett många som bara farit iväg. Men mest ungdomar som får tillbaka balansen snabbt. Men så lätt är det inte för en annan, säger Inga Karlsson.

Emil Björklund
emil.bjorklund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".