1 av 2
Det viktiga är hur man spelar, inte om man vinner menar Martin Svensson, 15 år, från Åmål.
2 av 2
Det är en härlig känsla att flyga, för man känner sig fri då menar David Söderqvist, 15 år, från Högsäter.
Vänersborg

Killar visar sin identitet

23 tonårskillar från Åmål, Färgelanda och Göteborg medverkar i en fotoutställning på Vänersborgs museum som öppnar i morgon lördag. De visar sin identitet genom en porträttbild.

Utställningen är del två i ett konstverk, som ska visa hur både killar och tjejer ser på sig själva och hur de ser på sin framtid. Fotografen heter Anna-Lena Lundqvist och är från Göteborg.

– Anna-Lena Lundqvist har väl haft ett specialintresse kring genus och funderingar kring hur man presenterar sig. Sen har hon velat vara, med utställningen, en slags motvikt till reklamens och medias bild av tonåringar, säger Anna Sjölander, som är utställningsproducent och pedagog på Västarvet.

 Utställningen består av 23 fotografier på 23 killar från Åmål, Färgelanda och Göteborg. Killarna har själva varit med och valt ut bilden på sig själv. De har också fått tycka till vad gäller bildtexten som hänger under varje fotografi, där de berättar om deras tankar om framtiden. Det är deras porträtt, deras egen bild av sig själva.

För killarnas del är sakerna viktiga - motorcyklar, sportbilar och båtar.

– Där var väl kanske känslan, också för Anna-Lena, att attributen som killarna har med sig på bilderna kanske befäste någon slags stereotyp. Men så är det inte i alla bilder. Killen med rosen till exempel, som är finklädd, ger ett lite mer romantiskt intryck, säger Anna Sjölander.

Den andra delen av Anna-Lena Lundqvists konstverk, porträttbilder av tonårstjejer, kommer också att visas på Vänersborgs museum under våren.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".