Saab

Saab får förmodligen lån

Det ser ljust ut för Saab att få det nödvändiga klartecknet från EU-kommissionen för att kunna få lånet från Europeiska investeringsbanken, EIB, med statliga garantier.

Regeringen har nu lämnat allt underlag till kommissionen och tror på ett positivt beslut redan nästa vecka.

– Vi har gått igenom flera olika detaljer och vad vi vet så har EU-kommissionen inga invändningar, säger Bengt Wennerstein, ämnesråd på näringsdepartementet till TT.

En fråga som regeringen och kommissionen har haft diskussioner om är hur stor del av garantin som ska vara rabatterad. Den rabatterade delen får inte vara för stor eftersom det anses strida mot statsstödsreglerna.

Därför har upplägget justerats. Nu handlar det om att Saab måste betala marknadsmässigt pris för drygt 15 procent av garantin.

EU-kommissionens godkännande är avgörande för att pengarna ska kunna betalas ut, liksom att EIB beviljar ett lån med Spyker som ny ägare.

EIB:s vice direktör Eva Srejber har tidigare sagt till TT att banken väger in att regeringen och Riksgälden tror på de nya ägarna i och med att de har sagt ja till statliga garantier.

Hur lång tid EIB tar på sig är oklart. Att lånet på drygt fyra miljarder kronor är i hamn är ett villkor för att Saabaffären mellan General Motors och Spyker ska kunna avslutas.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista