Foto:Adam Ihse/Scanpix
Saab

Folksam ville finansiera Saabköp

Försäkringsbolaget Folksam kunde tänka sig att vara finansiär i den svenska grupp som ville köpa Saab Automobile av General Motors, skriver Dagens Industri.

De fick frågan om de ville vara med och svarade att de kunde tänka sig det, bara de fick ett bra beslutsunderlag.

Gruppen leddes av Jan Nygren, och lastbilstillverkaren MAN:s förre vd Håkan Samuelsson. Men när de misslyckades med att få fram nödvändigt kapital drog sig Folksam ur.

Enligt DI:s källor krävde gruppen bland annat att staten skulle ställa upp med två miljarder kronor utöver EIB-lånet, vilket gjorde att regeringen aldrig riktigt tog förslaget på allvar.

Spykers vd Victor Muller vägrar fortfarande säga om medlemmar i den ryska familjen Antonov, de tidigare storägarna i det holländska bilföretaget, är inblandade i köpet av Saab. Det är av principskäl, säger Victor Muller till Svenska Dagbladet.

Han saknar fortfarande en tredjedel av köpeskillingen för Saab, 175 miljoner, som han har ett halvår på sig att skaffa fram. I intervjun säger han också att en grupp finansiärer kräver av honom att han ska hålla tyst om deras inblandning. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".