Saab

Det återstår en del pusselbitar

Näringsminister Maud Olofsson vill inte kommentera uppgifterna om att Spyker fortfarande saknar kapital för köpet av Saab.

– Den frågan måste ni ställa till Spyker. Vi går in med lånegarantier. Hur de löser betalningen är en fråga mellan Spyker och GM, sade hon vid en pressträff i riksdagen.

Helt säker på om affären blir av tycks hon inte vara.

– Det återstår en del pusselbitar. Europeiska investeringsbanken måste bevilja lånen och kommissionen måste sedan godkänna och klara ut affären. Det blir en otrolig utmaning, sade Olofsson.

Däremot vill Spyker Cars inte säga något om vem som lånat pengar till vd:n Victor Mullers helägda bolag, Tenaci, som nu är majoritetsägare i Spyker Cars. Långivarna har begärt att vara anonyma.

Maud Olofsson bekräftar att regeringen inte känner till fullt ut varifrån Spyker får sitt kapital. Frågan är då hur regeringen kunde bevilja lånegarantier för affären.

– Det är ägandet vi kontrollerar och våra säkerheter. Det är viktigt att komma ihåg att ägarfrågan inte är samma sak som vem som har kapitalet. Det handlar om ett börsbolag som måste följa vissa regler, sade Olofsson.

Hon bekräftar att den svenska regeringen inte ville se den ryska familjen Antonov som en av ägarna bakom Spyker.

– Ja, vi tyckte att det var besvärande med den ägaren. Vi tyckte inte att det var någon bra ägare, men det var framför allt GM som hade det kravet, sade Maud Olofsson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista