Utbildning

Ledningen anser kritiken befogad

Kritiken från Skolinspektionen om brister i arbetet mot kränkningar är befogad. Det anser ledningen för Västerskolan i Uddevalla.

Redan 2007 fick Västerskolan kritik av Skolverket för att skolans likabehandlingsplan inte uppfyllde lagens krav – och samma kritik kommer nu från Skolinspektionen.

Men arbetet är i full gång efter att legat i träda förra läsåret när skolan fick sitt sparbeting från kommunen. 

– Vi började höstterminen 2008 med att all personal och eleverna jobbade i två dagar med likabehandlingsplanen, säger rektorn Gunnar Axelsson.

Och kritiken att eleverna inte fått vara med i arbetet med planen tas på allvar, säger rektorn Ulf Hjortsfeldt.

– Vi har haft elever med i olika grupper och vi har haft föräldrar med under olika perioder, men vi har inte haft det kontinuerligt och systematiskt på det sätt som Skolinspektion vill att vi skulle ha gjort. Men vi har lyssnat till eleverna och vi lyfts fram som ett av de goda exemplen i den sammanfattande rapporten. Vi har också ökat vuxennärvaron på utsatta platser, säger Ulf Hjortsfeldt.

Västerskolan är bra på att sätta stopp för akuta händelser, men saknar rutiner för hur kränkningarna skall följas upp, enligt Skolinspektionen.

– Där får vi nog säga att kritiken är rätt. Västerskolan är mer en handlingsinriktad skola än en skola som haft planerna i fokus. Vi är väldigt tydliga vad som händer. Vi har mycket samtal med elever och föräldrar när det inträffar saker. Det vi behöver förbättra är helt enkelt att skriva ner rutinerna, säger Ulf Hjortsfeldt.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista