1 av 2
2 av 2
Dals-Ed

Grönt ljus för vindkraftsverken

Nu är allt klart för att börja bygga 21 vindkraftsverk på Töftedalsfjället i Dals-Ed. Det är Rabbalhede Kraft som ska bygga och äga elva av kraftverken, resten ska ägas utav Göteborg Energi.

Tornen blir över 100 meter höga och de första verken kommer att provköras redan till hösten.

Rabbalshede Kraft har nu också bestämt sig för att det blir Skanska som får bygga betongfundamenten till de 21 vindkraftverken.

Skanska ska även bereda mark och anlägga 2,4 mil väg. Kontraktet uppgår till 80 miljoner kronor. Vägarna fram till kraftverken har redan börjat byggas och redan till hösten ska de första verken vara på plats.

Rabbalhede Krafts vd Tomas Linnard berättar att det här är företagets största projekt hittills.

20 till 30 personer kommer under det närmsta året jobba med bygget, sedan behövs fem till sex personer till att sköta servicen av verken på ort och ställe.

Att låna pengar till att bygga ut vindkraften har heller inte varit ett problem trots det kärva läget på kreditmarknaden, så Rabbalhede Kraft börjar nu med köra igång processen för nästa vindkraftspark.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".