1 av 2
De vanvårdade djuren i Färgelanda. Foto: Länsstyrelsen
2 av 2
Färgelanda

Anmäld bonde måste sälja djuren

Den djurägare i Färgelanda som i går fick besked om djurförbud har nu tre veckor på sig att göra sig av med sina 200 nötdjur.

I går kom beskedet om djurförbud för den 57-årige lantbrukare i Färgelanda med tre gårdar och närmare 200 nötdjur som är polisanmäld för djurplågeri efter upptäckten i november att flera av hans djur låg döda och döende i en trång fålla utan foder.

Bonden är nu ålagd av länsstyrelsen att inom tre veckor göra sig av med alla sina klövdjur, även om han skulle överklaga djurförbudet.

Men frågan är vem som vill köpa vanvårdade djur?

Enligt Gunilla Hansson, en av länsstyrelsens djurskyddskontrollanter som varit på besök hos Färgelandabonden flera gånger, är djuren inte är vanvårdade längre.

Varför måste då lantbrukaren göra sig av med sina djur?

– Därför att han upprepade gånger under många års tid visat sig vanvårda sina djur, säger Gunilla Hansson. Vi tror inte heller att han kommer att kunna bättra sig.

Och på frågan varför det då dröjt så länge innan länsstyrelsen beslutade om djurförbud, svarar Gunilla Hansson att byråkratin handlar om att följa förvaltningslagen till punkt och pricka. Den som det görs ingripande mot måste få gå i svaromål, överklaga och så vidare.

– Men under den tiden har vi ju kontroll av djuren så att de inte ska fara illa längre.Jan Gustafsson

jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".