Trollhättan

Rättegång för mordåtalad pojke

I oktober förra året misshandlades en 48-årig man från Sjuntorp till döds. I dag hålls rättegången mot den 17-årige pojke som misstänks ha mördat honom.

Den 48-årige Sjuntorpsbon var en vanlig knegare i ett hantverksyrke. Enligt anhöriga var han en godhjärtad familjefar, pappa, som inte drog sig för att hjälpa gamla tanter över gatan.

Den här fredagskvällen i lönehelgen i oktober hade han först varit hemma hos sin styvson. Denne skulle i väg på fest, de hade druckit litet alkohol. Vad sedan 48-åringen hade för sig mellan klockan 23 och 01 är okänt. Han skulle sova över hos styvsonen.

Men strax efter klockan ett på natten hade Sjuntorpsbon mött två unga bröder på gatan i Karlstorpsområdet i Trollhättan och bett om eld för att tända en cigarett. Någon timme senare låg 48-åringen döende i den äldre broderns lägenhet. Han var grovt misshandlad genom knytnävsslag och sparkar mot huvudet och kroppen. Enligt obduktionsprotokollet skonades nästan ingen kroppsdel.

Den yngre av bröderna, 17-åringen, som är hemmahörande i en stad i Ångermanland, står nu åtalad för mord. Han har enligt åklagaren uppsåtligen berövat 48-åringen livet.

Motivbild saknas. Också 17-åringen var alkoholpåverkad. Bröderna hade tidigare på kvällen varit på en fest, där polisen fått ingripa.

17-åringen är tidigare dömd för våldsbrott, bland annat grov misshandel. Han erkänner att han slagit 48-åringen, men nekar till mord.

Åklagaren Sune Johansson säger till Sveriges Radio Väst att han kommer att yrka på sluten ungdomsvård för 17-åringen.Jan Gustafsson

jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".