JO-kritik mot Jordbruksverket

I oktober 1999 avlivades sex kor i Ljungskile eftersom djurägaren vägrat identifiera djuren och förse dem med EU:s särskilda, gula, id-brickor i öronen. Men nu får Jordbruksverket kritik av Justitieombudsmannen, JO för att djurägaren inte informerades om beslutet att djuren skulle avlivas.
Den mycket uppmärksammade avlivningen av dom sex korna resulterade i 15 anmälningar till JO mot Jordbruksverket. Anmälarna tyckte att Jordbruksverket gjort fel och agerat för snabbt. Bakgrunden var att Jordbruksverket i september -99, förelagt djurägaren att han, inom två dagar skulle bevisa identiteten på dom sex korna. Djurägaren vägrade dock prata med jordbruksverkets handläggare, beslöt Jordbruksverket att korna skulle avlivas och det skedde också i början av oktober. Men det här beslutet av Jordbruksverket att avliva korna, fick inte djurägaren ta del av och detta får hård kritik av Justieombudsmannen, JO. JO anser att med hänsyn till att beslutet innebar ett mycket allvarligt ingrepp i djurägarens egendom och att en avlivning var definitiv, borde Jordbruksverket avvaktat med att avliva djuren tills dess att djurägaren fått ta del av beslutet. Dessutom skriver JO i sitt beslut att det är osäkert om bestämmelserna verkligen stödjer Jordbruksverkets uppfattning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista