Politik

Männen får maka på sig

När Socialdemokraterna i Lysekil lät medlemmarna rösta blev det sju män i topp. Men den lokala partiledningen lovar varannan damernas i höstens kommunval.

– Jag tror att det är så att många av de här namnen, inte alla givetvis, är namn som folk känner till. Det är folk som har drivit politiken. Kvinnorna har inte tagit den platsen på det sättet, de har inte synts lika mycket utåt. Vi har många duktiga kvinnor i Arbetarekommunen och dem ska vi givetvis lyfta fram, säger ordföranden och oppositionsrådet Jan-Olof Johansson.

I valet 2006 hade Socialdemokraterna i Lysekil varannan man, varannan kvinna på de 12 första platserna på valsedeln. Men i provvalet, som bara är rådgivande, dominerar alltså männen.

– Nu ska valberedningen arbeta fram ett förslag till Arbetarekommunens årsmöte, som fastställer listan. Och det ska bli varvade listor i år också, säger Jan-Olof Johansson. Med all säkerhet blir det så.

– Det betyder att många av de män som fått många röster i provvalet får maka på sig?

– Det kommer de att få göra, ja. Vi har ju ett beslut från partikongressen att vi ska eftersträva en jämn könsfördelning så det kommer säkert inte som någon överraskning för männen heller, säger Jan-Olof Johansson.







Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".